c'est tout


c'est tout 1.0

(taal en taalkunde)

(Engels, letterlijk 'dat is het') meer is er niet; daarmee is alles gezegd; er zijn geen andere dingen te noemen of te doen; dat is alles; ook: daarmee komt er een eind aan; dat was het
Ook in titels, bijvoorbeeld van boeken en songteksten, en in namen, bijvoorbeeld van ensembles, restaurants, cafés e.d. Vergelijkbaar is Engels "that's it". Vaak ook met een uitroepteken, soms ook met een vraagteken.
Zie ook : that's it

Algemene voorbeelden


'Ze zal wel naar de begrafenis komen, hengelend naar bankbriefjes...' 'En wat heb ik daar mee te maken?' 'U bent zijn erfgename, c'est tout. U zult nu rustig kunnen componeren, begin maar vast aan uw tweeëntachtigste opus.'

Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

Ik ben in de Bar des Attrebates geweest, ja. Hooguit twee keer. Als ik me goed kan herinneren, ben ik nooit in Le Dolo geweest. Of het moest zijn om er op het terras een glas te drinken in de zomer, of binnen een tas koffie in de winter. C'est tout!

De Standaard,

'Wat is er zo anders aan?' zei Lopez Diaz. Er was verontwaardiging in zijn stem. 'Je werkt met schrijvers die teksten schrijven, je redigeert en uiteindelijk gaat het op band in plaats van dat het gedrukt wordt. C'est tout.'

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

C'est tout, fini, au revoir! Marts Smeets verlaat peloton. Mart Smeets, eigenlijk de enige echte sportjournalist van Nederland, de man die het tweegesprek heeft uitgevonden en nog uit de losse pols commentaar kan geven bij een paalzitmarathon, die Mart Smeets stopt ermee. De sportverslaggever presenteert deze zomer voor de laatste keer het tv-programma De Avondetappe over de Tour de France. Dat heeft de NOS vandaag laten weten.

http://www.medianed.com/2011/06/27/cest-tout-fini-au-revoir-mart-smeets-verlaat-peloton/,

Heb ik je niet gezegd hoe ik mijn zogenaamde verhouding met hem zie? Vandaag ik, morgen een andere. En dat geldt ook voor jou. C'est tout. Dacht je soms dat ik zat te liegen? Mij kan Guido niet kwetsen.

Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

Voor de deur van haar kamer gaf ik haar een zoen, waar ze niet op reageerde. 'C'est tout?' vroeg ze slechts, voordat zij de deur achter zich dicht trok.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Vier jaar geleden genoot Duras de twijfelachtige eer om in Le Monde de lijst van de meest overschatte Franse schrijvers van deze eeuw aan te voeren, op de voet gevolgd door Simone de Beauvoir en Marguerite Yourcenar. Met C'est tout eindigde Duras haar schrijverscarrière in mineur. Blijkbaar was de schrijfster toen al vrij ver heen.

De Standaard,

C'est Tout is het nationaal bekende orkest dat nu al 25 jaar op het hoogste niveau actief is. Bekend van haar top 50 hits, haar bekende deunen, de vele CD's en van radio en tv.

http://www.cest-tout.nl/website/index.htm